2020. március 02., hétfő

Felvidéki következtetések: a magyar közösségek áhítják az összefogást

Dunaszerdahely elbűvölő központja. A felvidéki testvéreink most kapnak egy történelmi esélyt az újratervezésre Dunaszerdahely elbűvölő központja. A felvidéki testvéreink most kapnak egy történelmi esélyt az újratervezésre

A szlovákiai választások végeredménye nem csak a felvidéki magyarok számára sorskérdés. Olyan tanulságokat mutat, amire a teljes kárpát-medencei közéletnek érdemes odafigyelni. Különös tekintettel ránk, erdélyiekre, akik minden bizonnyal ősszel a bukaresti parlamentbe küldjük képviselőinket.

A Magyar Közösségi Összefogás mintegy 4 százalékot, a magyar választók által is támogatott Híd pedig cirka 2 százalékot szerzett. Egyik párt sem ugrotta meg a romániaival egyenértékű 5 százalékos parlamenti küszöböt. Könnyen belátható, erejüket összeadva, ésszerű kompromisszumok és közös lista révén sikerre juthattak volna. Különösen igaz az állítás, ha figyelembe vesszük: a magyar közösségek áhítják az összefogást, annak mindenhol kiemelt mozgósító szerepe van. Olyankor, az eredményeket tekintve, képletesen az 1 meg 1 az 3 lehet!

A széthúzás és az elvtelen megegyezések a hétvégihez hasonló bukásokhoz vezetnek. Öröm az ürömben, hogy a felvidéki testvéreink most kapnak egy történelmi esélyt az újratervezésre. Hajrá Felvidék! A továbbiakban saját magunkról, az erdélyi közösségről vélekedünk.

Amennyiben nincs összefogás, a magyar választók jelentős része a számára elfogadható többségi pártokhoz fordul vagy szavazás helyett otthon marad. Ezt nem engedhetjük meg magunknak! Összefogásról nem csak beszélni kell, azért a résztvevőknek kompromisszumokat kell kötni és áldozatokat kell hozni – félretéve régi és friss sérelmeket, karriervágyat, érdekeket.

A magyar közösség nem tűri a pártpolitikai civakodást. Tudja ugyan, hogy a tömbmagyar vidékeken és a többségében általunk lakott településeken a helyi politikai verseny hasznára válik a közéletnek, és ezáltal a teljes közösségnek is. A nagy, közös sorskérdésekben vagy a bejutási küszöb veszélyeztetése esetén azonban minden magyar megköveteli az összefogást.

Tanulság: egyik magyar párt sem engedheti meg magának, hogy arrogáns módon figyelmen kívül hagyja a többiek véleményét és törekvéseit. Amikor közös a tét, az RMDSZ-nek, mint nagyobb szervezetnek, kötelessége a többi alakulatra is figyelni és egyeztetni az Erdélyi Magyar Szövetséggel.

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned