2020. március 05., csütörtök

Mezei: megkérem Borboly Csabát, az úzvölgyi események kapcsán fejezze be a félretájékoztatást

Cinizmus és hazudozás. Az ügyészségi dokumentum szerint „közösségnek számíthatnak például a homoszexuálisok vagy a fogyatékkal élők, de nem számít annak egy etnikai csoport”, tehát a magyarok sem Cinizmus és hazudozás. Az ügyészségi dokumentum szerint „közösségnek számíthatnak például a homoszexuálisok vagy a fogyatékkal élők, de nem számít annak egy etnikai csoport”, tehát a magyarok sem

Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke egy ügyészségi dokumentum alapján „elképzelhetőnek tartja”, hogy Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke „valótlanul állította” magáról, miszerint hatósági panaszokat iktatott a 2019-es úzvölgyi magyarellenes incidensek nyomán. Korábban Borboly azt rosszallta, hogy az MPP vezetése a Hargita megyében működő hatóságok helyett a bákói szervekhez fordult volna. Mezei gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján pontosított, közölte: a közösség elleni felbujtásra és testi sértésre vonatkozó panaszait eredetileg a Hargita Megyei Törvényszéken iktatta, az továbbította később az ügyet Bákóba.

„Megkérem Borboly Csabát, az úzvölgyi események kapcsán fejezze be a félretájékoztatást, netán dokumentálódjon. Egy felelősségteljes vezetőtől sokkal többet vár a közösség” – vélekedett Mezei János. A moinești ügyészség friss elutasító válaszában tudatja, hogy minden panasztevő beadványát összevonta, illetve tételesen sorolja fel a hozzá forduló szervezeteket és magánszemélyeket. A dokumentumból azonban hiányoznak az állítólagos Borboly-féle beadványok. „Sajnálatos, hogy a megyei tanács elnöke nem állt ki a közösség mellett és nem használta a jogi eszközöket. Amennyiben információra van szüksége, forduljon bátran hozzánk, segítünk” – üzente Mezei.

88213085 192390975369395 9209090901228388352 n
Békeidőben az aláírásgyűjtés és a tüntetés a fegyverünk. Czink, Mezei valamint Tőkés Lehel, az EMNP gyergyószéki elnöke

Az ügyészség a polgári párti vezető szerint „felháborító érveléssel” utasította el a bűncselekmény tényállását. A vádhatóság jogértelmezése szerint az üzvölgyi magyarellenes tüntetés, az uszító skandálások, illetve az erőszakos viselkedés nem jelentenek bűncselekményt, ugyanis a közösség elleni felbujtás nem valósulhat meg etnikumok ellen. Válaszukban kifejtik, a közösség elleni felbujtás „más embercsoportokra” vonatkozhat. „A temető előtt éltem át azokat a pillanatokat. Ijesztő volt, hogy gyerekek, nők és idősek kerültek veszélybe. Ilyen helyzetben az alázat és a méltóság a megfelelő válasz, közösen imádkoztunk a helyszínen. Megoldás lehet még a jogi eszközök érvényesítése, ezért is fellebbezek az ügyészségi döntés ellen” – mondta Mezei. A polgári vezető hozzátette: értetlenül veszi tudomásul, hogy a csíkszentmártoni önkormányzat sem iktatott panaszt, „nem védte meg saját közösségét és javait”, holott az ügyészség célzott kérdésekkel fordult az alcsíki település vezetőihez.

Székely Szabadság Napja: az elődeink karddal védelmezték a hazát, nekünk békeidőben az aláírásgyűjtés és a békés tüntetés az eszközeink

Mezei János a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókat kérő polgári kezdeményezéséről kijelentette: aláírásra biztatja az erdélyi magyarságot, a polgári párt tagsága és szimpatizánsai révén is mozgósítanak. Minden MPP-irodában alá lehet írni személyesen, és rövidesen utcai standokkal is támogatják a kezdeményezést. „Sokan jönnek, érdeklődnek a gyergyói országos székházban is, de ez még messze nem elég. Az elődeink karddal védelmezték a hazát, nekünk békeidőben más eszközeink vannak: az aláírásgyűjtésekhez és a békés tüntetéseknél mindenkire szükség van” – biztatott az elnök. Kiemelte: külön örvendetes, hogy a Fidesz-frakció is nyilatkozatban kérte aláírásra a Kárpát-medencei magyarságot, amit az egyik legerősebb mozgósító üzenetnek tart.

Előválasztások: házi selejtező folyik, az igazi bajnokság később kezdődik

Mezei a március 7-ei hétvégén esedékes előválasztások kapcsán kiemelte: az még csak „az RMDSZ házi selejtezője, az igazi bajnokság később kezdődik.” Jelezte: a polgári párti alapszervezeteknél országszerte érdeklődnek a magyarok, hogyan tudnak az RMDSZ-előválasztásokon az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjeire szavazni. „Az EMSZ jelöltjei az önkormányzati választásokon kérik a szavazók bizalmát, a voksolás előreláthatólag júniusban lesz” – tájékoztatott Mezei János.

Czink Attila, az MPP Hargita megyei elnöke a választási listaállításról elmondta, minden településen indítanak jelölteket, ahol polgári párti vagy néppárti alapszervezetek működnek. Hargita megyéről közölte, a kétpárti egyeztető tanácsok és a tagsággal folytatott konzultációk nyomán többségükben már körvonalazódnak a listák, ezzel együtt még nyitottak a megkeresésekre. „Örömmel várunk mindenkit, aki tenni szeretne a közössége érdekében és magáénak vallja az önrendelkezésre és a politikai pluralitásra vonatkozó alapértékeinket” – emelte ki Czink.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned