2020. március 10., kedd

Mezei János a székely szabadság napja alkalmából: a magyarság román politikai pártokba való felszívása Bukarest álma

Dél-Tirol, Åland, vagy Baszkföld népe vajon hagyta volna, hogy a borvizek, a földgáz, az erdők és bányák hasznát elvegyék tőlük? Dél-Tirol, Åland, vagy Baszkföld népe vajon hagyta volna, hogy a borvizek, a földgáz, az erdők és bányák hasznát elvegyék tőlük?

A székely szabadság napja alkalmából közöljük Mezei János írott üzenetét. A Magyar Polgári Párt elnöke a közegészségügyi óvintézkedések miatt lemondott marosvásárhelyi tüntetés egyik meghívott szónoka volt.

*

Tisztelt székely szabadságért küzdő testvérek, kedves barátaim!

A szabadság az emberi életnek ugyanolyan természetes velejárója, mint a születés, a táplálkozás, a tanulás vagy a szeretet. Március 10-én mindnyájan a székely szabadság szószólói vagyunk. Fájdalmas azonban, hogy ma még nem emlékezhetünk nyugodtan és méltósággal. Ehelyett feladatunk van.

Fájdalmas, hogy önrendelkezés helyett, egyelőre be kell érnünk az emléknappal. Vajon, méltóak vagyunk a székely mártírokra való megemlékezésre? Hogyan tudjuk elfogadni az orvosi és gyógyszerészeti egyetem magyartalanítását? Miért tűrjük a mondvacsinált vádiratokkal bebörtönzött székely fiatalok sorsának megpecsételését? A székely zászló tilalmának és más jelképhasználati büntetések sokasodását? A legősibb magyar települések tábláinak krónikussá vált megcsúfolását?

Megjegyzem, mindezért nem a folyamatosan megvezetett székely népünk a felelős! A felelősek azok a vezetők, akik a parlamenti kávézókban politikai monopolit játszanak. Ezek a képviselők nem minimálbér értékű tételeket forgatva, fittyet hányva szavazóik érdekeire, az autonómia ígéretében vasalják be a szavazatokat.

Újabban haladó politizálásnak nevezik a magyar emberek román pártokba való becsalogatását is. A csőlátás szomorú példája ez. Ki tud mondani akár egyetlen román pártot, amelyik történelmünk során, nekünk, erdélyi magyaroknak bármi kedvező hozadékkal járt volna? A magyarság román politikai pártokba való felszívása Bukarest mindenkori álma. Ha ez sikerül, az autonomistákkal elbánni már nem okozhat gondot, hiszen az RMDSZ Neptun óta a megvásároltak tábora. Erre a malomra hajtják tehát a vizet a román pártokba szivárgó magyarok. Létezik, hogy nincsenek tisztában döntésük nemzetellenes voltával?

Hallgassunk Petőfire és tegyünk különbséget a lánc és a kard között. A költő által megírt kard a tisztességes, becsületes küzdelem jelképes eszköze. Ennek eszmeiségében vívta ki Dél-Tirol, Åland, Baszkföld és megannyi régió az önrendelkezését. Az ott élő népek vajon  hagyták volna, hogy a borvizek, a földgáz, az erdők és bányák hasznát elvegyék tőlük? Tőlük, akik őseik jussán a szülőföldjükön élnek? Ők hagyták volna Bukarestet, hogy ebből a jövedelemből hallgattassa el a kormányba csalogatott labancokat, ezt használva asszimilálja száz éven keresztül a közösségüket?

A székely emberek minden nap felteszik ezeket a kérdéseket, és aszerint válaszolnak rá, amit a népük iránt érzett felelősség diktál! Kedves barátaim, engedjék meg, hogy a székely szabadság napján tisztelettel köszöntsem Önöket. A mai napon szabadságot, jólétet és a szülőföldünk megőrzését kívánom mindannyiunknak!

Gyergyószentmiklós, 2020. március 10-én

Tisztelettel:

Mezei János,
a Magyar Polgári Párt elnöke

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned