2020. március 22., vasárnap

Magyar nyelvű nyilatkozat a részleges kijárási tilalom mellé

A nappali órákban a mellékelt nyilatkozat kitöltésével járhatunk ki A nappali órákban a mellékelt nyilatkozat kitöltésével járhatunk ki

Frissítés: a Belügyminisztérium március 26-án, csütörtökön új nyilatkozatmintát adott ki.
Az egyszerűen, gyorsan kitölthető szerkeszthető PDF-változatot, illetve a magyar nyelvű kitöltési tájékoztatót innen tudja letölteni.
Ha kizárólag az eredeti kijárási nyilatkozatot tartalmazó PDF-fájlhoz szeretne hozzájutni, itt találja.

Korábbi cikkünk:

Március 23-án, hétfőn 22 órától részleges kijárási tilalom lép érvénybe Erdélyben a járványügyi szükségállapot idejére. A Belügyminisztérium rendelkezése szerint naponta 22 és 6 óra között csak egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal, megalapozott indokkal lehet közterületen tartózkodni.

Mivel a romániai hatóságok folyamatosan megsértik az anyenyelvhasználati jogainkat, az Erdélyi Magyar Szövetség egy tájékoztató jellegű, nem hivatalos magyar fordítással szeretné a megértést segíteni. Célunk, hogy a nyelvismeret szintjétől függetlenül bárki kitölthesse a kiemelt fontosságú dokumentumot. Anyanyelvünk akkor kaphat a későbbiekben hivatalos státuszt, ha következetesen és gyakorlatiasan alkalmazzuk. Az Ön és a környezete egészségének megőrzése érdekében kérjük, maradjon otthon és kizárólag a hatósági ajánlásoknak illetve a törvényes kereteknek megfelelően hagyja el lakását.

A továbbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. A jogszabály szerint csak akkor léphetnek ki az otthonukból, ha a munkahelyükre vagy munkát végezni mennek, alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük (beleértve a háziállatok szükségleteit), munkájukhoz szükséges javakat kell beszerezniük, vagy halaszthatatlan orvosi ellátásra van szükségük. Emellett engedélyezett a lakhely elhagyása gyerek ellátása/elkísérése, idős, beteg vagy fogyatékkal élő személyek ellátása céljából vagy családtag elhalálozása esetén. A lakhely körüli rövid séta, háziállatok sétáltatása szintén engedélyezett. A katonai rendelet azt is előírja, hogy az állampolgároknak munkahelyi igazolvánnyal, a munkaadó által aláírt igazolással vagy saját felelősségre írt nyilatkozattal kell indokolniuk lakhelyük elhagyását. A saját felelősségre írt nyilatkozatban fel kell tüntetni a nevet, a születési adatokat, a lakcímet és a munkahely címét, a lakhelyelhagyás okát, a kitöltés dátumát és az aláírást.

Szerkesztői megjegyzés: a rendelkezés hatályba lépésének dátumát a fenti anyagban utólag korrigáltuk. Az eredtileg helyetelenül írt időpontot, mint ismeretes, a Belügyminisztérium illetékesei tévedésből jelölték meg egy sajtótájékoztatón, illetve utólag helyesbítették a Hivatalos Közlönyben való közzététel alkalmával.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned