2020. március 22., vasárnap

Kijárási katonai rendelet: így tud a továbbiakban élelmiszert vásárolni

Gyógyszerért, élelmiszerért, munkaeszközért, akárcsak a világ bármely részén, továbbra is szabad az út. Mindezt igazolni egyelőre csak éjszaka szükséges Gyógyszerért, élelmiszerért, munkaeszközért, akárcsak a világ bármely részén, továbbra is szabad az út. Mindezt igazolni egyelőre csak éjszaka szükséges

Március 23-án 22 órától lép életbe Romániában az a katonai rendelet, melynek értelmében részleges kijárási tilalomra és a határok lezárására kerül sor. De mit is tartalmaz pontosan a rendelet?

 1. A fogorvosi rendelők ideiglenesen felfüggesztik a tevékenységüket. Kivételt képeznek a sürgősségi beavatkozások.
 2. A bevásárlóközpontokban működő boltok ideiglenesen felfüggesztik a tevékenységüket. Kivétel: élelmiszerboltok, gyógyszertárak, állatpatikák és tisztítószereket forgalmazó üzletek.
 3. A lakásból, házból való kijárás legtöbb három fős csoportokban engedélyezett, kivételt képez, ha a csoport tagjai azonos állandó lakcímre vannak bejelentve.
 4. A hatóságok AJÁNLÁSÁNAK (az eredeti, román nyelvű katonai rendeletben: "recomandare") értelmében, ha valakinek el kell hagynia lakását, akkor azt reggel 6 és este 22 óra között csak a következő esetekben tegye:
 • ha munkahelyre kell menjen, miközben a munka nem végezhető el otthonról;
 • ha élelmiszereket kell vásároljon;
 • ha a munkához szükséges eszközöket kell beszerezzen;
 • ha sürgősen orvosra van szüksége;
 • ha gyermeknek, idősnek, betegnek, vagy mozgássérültnek szükséges segítséget nyújtani;
 • haláleset miatt;
 • rövid sétára az állandó lakcím környékén, továbbá a házikedvencek ellátása miatt.
 1. Este 22 és reggel 6 óra között csak saját felelősségre kiállított nyilatkozattal lehet elhagyni a lakást, KIZÁRÓLAG a 4-es pontban felsoroltak, vagy más sürgősségi helyzet érdekében.
 2. Lezárják Románia határait a nem román állampolgárok előtt. Külföldiek csak egy meghatározott útvonalon haladhatnak át az országon.
 3. Ha az otthoni vagy hatósági karanténba helyezett személyek a hatóság engedélye nélkül elhagyják a karantént, szabálysértést követnek el. Ebben az esetben a rendőrség az illetőt hatósági karantén alá helyezi. A szabályt megszegők ellen büntetőjogi eljárás indul, mely pénzbírságot vagy börtönbüntetést vonhat maga után.
 4. A helyi közigazgatási szervek kötelesek nyilvántartani a segítségre szoruló idős embereket (65 éven felül), továbbá kötelesek segítséget nyújtani nekik.

Szerkesztői megjegyzés: a rendelkezés hatályba lépésének dátumát a fenti anyagban utólag korrigáltuk. Az eredtileg helyetelenül írt időpontot, mint ismeretes, a Belügyminisztérium illetékesei tévedésből jelölték meg egy sajtótájékoztatón, illetve utólag helyesbítették a Hivatalos Közlönyben való közzététel alkalmával.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned