2020. április 16., csütörtök

Mezei János a prefektusnál is kérvényezte Hargita megye lezárását

Az ortodox húsvét forgalma előtt különösen fontos lenne elterelni az átutazó forgalmat Az ortodox húsvét forgalma előtt különösen fontos lenne elterelni az átutazó forgalmat

A Hargita megyei határok lezárását kérő felvetésre a közegészségügyi hatóság semmitmondó levéllel válaszolt Mezei Jánosnak, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökének. Mezei még április 2-án, a Hargita megyei fertőzéseket megelőzően írt levelet Marcel Vela belügyminiszternek. Azt kérte, a járványhelyzet miatt a Suceava megyei példa alapján az átutazó forgalmat a székely megyéből tereljék el.

A beadványra a Szeben Megyei Közegészségügyi Igazgatóság válaszolt. „A központi hatóságok a Megyei Vészhelyzeti Bizottságoktól kapott tájékoztatás alapján felmérik és elemzik, amennyiben indokolt a helyi karanténok elrendelése” – söprik le levelükben a beadványt. A megyezárásra vonatkozó kérést érdemben nem mérlegelték, a román állam újra a lusta utat választotta: „lefedték” az ügyet egy bürokratikus válasszal. A hozzáállásuk azért is méltatlan és bántó, mert időközben számtalan aggódó helyi lakos egyetértő visszajelzését kaptuk.

A válaszlevélben emlegetett vészhelyzeti bizottság elnöke Hargita megyében Ion Proca prefektus. A határzárásra vonatkozó javaslatot Mezei János a fejlemények miatt a prefektusnak is megküldi. A vészhelyzeti bizottság tagja továbbá Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke. Mezei a megyei tanácsban is felhívta a résztvevők figyelmét a belügynek címzett kérésre. Felkérte Borbolyt, hogy a továbbiakban képviselje a megyehatár lezárására vonatkozó kérést és a járványhelyzet megelőzésére törekedjen.

„Amikor az emberéletek megóvása a cél, a megelőzés is legalább annyira fontos, mint az egészségügyi ellátólánc felkészítése.  Naponta több százan fertőződnek meg az országban. A kormány védekezzen végre valós eszközökkel a terjedés ellen. Jelenleg csak látszatintézkedésekkel szédít, kapkodva hoz döntéseket, ahogyan azt az ortodox húsvét kapcsán is láthattuk” – összegzett Mezei.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned