2020. április 20., hétfő

Tömeges tesztelést kér az udvarhelyi MPP

Tömegesen tesztelnének. A nemzetközi példák szerint így szakíthatjuk meg a láncot Tömegesen tesztelnének. A nemzetközi példák szerint így szakíthatjuk meg a láncot

A koronavírus-tesztek számának növelését, a csoportos szűrés elkezdését szorgalmazza a Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi szervezete a pénzügyi forrásalap megteremtésével.

A napokban, a városi kórház és az önkormányzati krízismenedzsment közös munkájának eredményeként, üzembe helyezték a tesztgépet, amellyel Székelyudvarhelyen is elvégezhetőek a koronavírus-tesztek – adják hírül az udvarhelyi MPP-sek.

Úgy vélik, rendkívül fontos ez a város és térsége szempontjából a koronavírus elleni küzdelemben, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet, a járványügyi szakemberek egyöntetű véleménye alapján a pandémia terjedésének megállításában kiemelt tényező a minél nagyobb számú tesztek elvégzése. A koronavírus járvány azért is terjed gyorsan, mert a fertőzöttek között sokan tünetmentesek, de ettől fertőzhetnek, szükséges elkülöníteni őket. Az udvarhelyi MPP emlékeztet: több országban is nagyságrendekkel több tesztet végeznek, végeztek el, mint nálunk, és így, a fertőzötteket megfelelően elkülönítve, igyekeznek megszakítani a fertőzési láncot, főleg, hogy most már a csoportos megbetegedések szakaszába ért a pandémia.

Kérik emiatt a csoportos szűrés bevezetését illetve elhívják a figyelmet, hogy az Egészségügyi Minisztérium már nem korlátozza a tevékenységet. A tesztelésekre minden korház saját kritériumrendszere alapján kerülhet sor.

Szorgalmazzák azt is, hogy a Bihar megyében már elindult, Szatmár megyében pedig a bevezetés szakaszában lévő csoportos teszteléshez hasonlóan, Székelyudvarhelyen az összes karanténban levő személy szűrése történjen meg, ugyanakkor az egészségügyi személyzet, a rendfenntartó szervek, a hivatali, kereskedelmi egységek alkalmazottainál, közszolgáltatásokat végző vállalatoknál illetve civil önkénteseknél is kezdődjön el és szükség szerint ismétlődjön meg a csoportos szűrés.  

A képviselők emlékeztetnek: korábban erre a célra felajánlották kéthavi illetményüket, ugyanakkor, figyelembe véve a tesztek elvégzésének magas költségeit, felkérnek minden olyan céget, magánszemélyt, akinek erre lehetősége van, hogy adományaival segítse az Albert Schweitzer Alapítványt, mely képviselői vállalták e pénzalapok kezelését, célirányos felhasználásuknak biztosítását.   

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned